Dunaszegi Közös Önkormányzati Hivatal
Főoldal
9174 Dunaszeg, Országút u. 6.; tel./fax: (96) 352-012
9184 Kunsziget, József Attila u. 2.; tel.: (96) 485-040; fax: (96) 552-056

Kóborló ebek zavarják a lakók nyugalmát

Tisztelt Ebtartók!


Az utóbbi időben településeinken jelentős mértékben megnőtt a közterületeken kóborló ebek száma. Ezek az állatok azonban jellemzően nem gazdátlanok, pusztán a tartóik gondatlan magatartásának köszönhető, hogy zavarják a lakosság nyugalmát, veszélyeztetik a járókelőket és adott esetben akadályozzák a közlekedést.

Felhívom a Tisztelt Ebtartók figyelmét, hogy kutyájukat kötelesek a saját ingatlanuk területén tartani, szökésüket pedig megakadályozni. A kóborló ebek gazdáját az állatvédelmi hatóság állatvédelmi bírsággal sújthatja, meghatározott építési munka (pl. kerítés) elvégzésére kötelezheti, az állat veszélyessé nyilvánítása iránt eljárást kezdeményezhet, illetve a tartott ebek számát korlátozhatja vagy az ebtartót az állatok tartásától eltilthatja.

Tájékoztatom a Tisztelt Ebtartókat, hogy a kóborló ebek beazonosítása, befogása és elszállíttatása jelentős adminisztratív terhet és számottevő költséget jelent az önkormányzatnak, amely költséget minden esetben az állattartón érvényesít. Tájékoztatom Önöket arról is, hogy a bírság összege már kismértékű jogszabálysértés esetén is jelentős, amely bírságösszeg az azt megállapító és végrehajtható határozat nem teljesítése esetén adók módjára behajtható köztartozásnak minősül.

Felhívom a figyelmet, hogy a hatályos jogszabályok alapján a 4 hónaposnál idősebb kutyát csak transzponderrel (chip) ellátott módon lehet tartani és a kötelező oltások beadatásáról gondoskodni kell. A kutyának ezen kívül szerepelnie kell az országos ebadatbázisban, amelyhez a chip regisztrációját az azt beültető állatorvosnak kell elvégeznie, továbbá szerepelnie kell a helyi ebadatbázisban is, amely esetében a bejelentési kötelezettség az állattartót terheli, aminek elmulasztása szintén állatvédelmi bírság kiszabását vonja maga után. A bejelentéshez szükséges nyomtatvány az önkormányzati hivatalban beszerezhető. Az önkormányzat hozzáféréssel rendelkezik az országos ebadatbázishoz, továbbá az ebtartók a chip regisztrációját – korlátozott adateléréssel – ellenőrizhetik a www.petvetdata.hu internetes oldalon.

Ezúton kérem a Tisztelt Ebtartókat, hogy a hatályos jogszabályok betartásával és különös gondossággal járjanak el. A kóborló kutyák gazdái ellen a szükséges hatósági intézkedéseket megtesszük.


Dunaszeg, 2014. október 28.


Tisztelettel:

dr. Szigethy Balázs

jegyző